Historiek

Handbalclub Juventus Melveren ontstond in 1978 uit de sportgroep van de toen in Sint Truiden goed gekende jeugdclub Juventus Melveren. Toenmalig provinciaal voorzitter Piet Moons uit Hasselt had juist een promotie campagne voor handbal in Limburg gevoerd en dat zette Romain Martens aan om vanuit Juventus Melveren eens wat inlichtingen te vragen. Melveren besloot met een damesploeg te starten en ging in september 1977 van start in de provinciale reeks. In het tweede seizoen behaalden de damesploeg een eerste provinciale titel. Ondertussen was er ook een herenploeg in kompetitie gestart (september 79).

In 1980 startte Juventus met een eerste jeugdploeg, nl. een jongens kadettenploeg. Vanaf 1981 kwamen dan ook de meisjes aan bod, en groeide Juventus Melveren langzaam uit tot ëën van de grotere handbalclubs in Limburg. Over gans haar bestaan heeft de club trouwens reeds verschillende jeugdspelers en speelsters tot de eerste ploegen zien doorstoten. Aanvankelijk gestart in een oranje-zwarte outfit, wou Juventus een stukje van de publiciteit van S.T.V.V. (het grote voetbalteam in Sint-Truiden) meepikken, en zo werd toen de naam veranderd in S.T.H.V. Juventus Melveren in de Trudo-kleuren Geel en Blauw. Het damesteam kon een eerste maal een promotie naar 's lands hoogste afdeling afdwingen in 1984. Toen werd het een heen en terug, maar in het daarop volgende seizoen (1985) veroverde de damesploeg opnieuw de promotie naar eredivisie, waar ze sindsdien onafgebroken spelen. In deze eredivisie behaalde het team reeds verschillende mooie ereplaatsen(*), maar jammer genoeg bleef een echte hoofdprijs steeds uit. Het herenteam kon in 1984 een promotie van 4de naar 3de afdeling afdwingen, en het jaar nadien via een eindronde naar de 3de nationale promoveren. In 3de verbleef dit team 3 jaar, waarna het doorstootte naar 2de nationale. Het verblijf in 2de duurde 4 jaar, maar in 2002 werd met een grandioze kampioenstitel opnieuw naar 2de nationale gepromoveerd.

Het seizoen 2005–2006 werd een gloriejaar voor onze club: Na met de heren een aantal jaren in 2de nationalete hebben vertoefd en de dames in ere divisie steeds stranden op de 2de of 3de plaats, werden sportieve hoogtepunten bereikt: de DAMES behaalden een 1ste LANDSTITEL in ere divisie en de heren dwongen via een barrage een PROMOTIE naar 1ste nationale af: NOOIT STOND STHV ZO HOOG. Sindsdien behaalden de dames reeds diverse malen de 2de of 3de plaats en konden de heren steeds het behoud in 1ste nationale veilig stellen. Beide teams staan weer te drummen om ook in het seizoen 2009 – 2010 een mooi resultaaat te behalen.

Bij de aanvang van het seizoen 2009–2010 veranderde de club van naam: STHVJM werd HandBal Sint Truiden om op die manier "van onder de kerktoren" te vertrekken naar het grote publiek in de Stad Sint Truiden. De website www.handbalsint-truiden.be is sindsdien een topper. "HandBal Sint Truiden Juventus Melveren is een club met een hart" , zegt één van de supporters, "waar men zich als het ware in een familie thuis voelt en in die mate ook iedereen steeds bereid is om een tandje bij te steken."

    logosportvlaanderen partner